Popüler müzik yaparım ama popüler takılmam
Üçüncü albümünü çıkaran Orhan Ölmez popüler anlamda gündemde olmamaktan hiç rahatsız değil: Sırf tutsun diye komik şarkı sözleri yazıp, kalitesiz işler yapmıyorum. Magazini seviyorum ama malzeme değilim..
Beş yıl önce çıkardığı 'Su Misali' ile şöhreti yakalayan; Cengiz Kurtoğlu, Alişan, Özcan Deniz gibi sanatçılara da beste veren, Orhan Ölmez üçüncü albümü 'Damla Damla- Yasadışı'yı çıkardı. Albümleri çok satıp şarkıları çok seviliyor olmasına rağmen Orhan Ölmez'i türkücü zannedenler ya da Orhan Hakalmaz ile karıştıranlar da var. Ölmez bunun sebebini popüler olmamasına bağlıyor: "Popüler müzik yapıyorum ama popüler takılmıyorum. Magazini seviyorum ama ben magazin için bir malzeme değilim." Salı akşamları TRT 2'de 'Gecenin Sesi' adlı bir müzik-eğlence-sohbet programı sunan, Orhan Ölmez ile hem albümünü hem de gizlediği 'kendisini' konuştuk...
* İnsanların kafasında sizinle ilgili bir 'türkücü' imajı var. Oysa yaptığınız müzik içinde bağlama da olan pop değil mi?
Evet, bu çok enteresan. Klasik görünüyorum galiba. Ekranda da yaşımdan büyük, aşırı ağır çıkıyorum. Ama konuşkan, dinamik, genç ve rahat biriyim.
EKRAN BÜYÜK GÖSTERİYOR
* Ekran kilo koyar derler ama sizde yaş koyuyor galiba...
Evet sanıyorum yedi yaş atıyorum. Bir de çekingenlik vardı üzerimde. Zamanla alıştım ama yine de tedirgin oluyorum çünkü mikrofona söylediğiniz her şey o kadar uzak yerlere ulaşabiliyor ki. Bunu bilmek insanda sorumluluk oluşturuyor.
* Son yıllarda ekrana çıkanlar yeni bir samimiyet trendi başlattı. Sizce bu samimiyet mi laubalilik mi?
Evet, ekrandan izleyiciyle evindeymiş gibi konuşma eğiliminde olan insanları görüyorum. Buna samimiyet diyebilirsiniz ama bir yandan da ağzından çıkabilecek her cümle ile birilerini etkileyebilmen çok olağan. Ben ağzımdan çıkan her cümleye çok dikkat ediyorum çünkü oranın evim değil ekran olduğunu biliyorum.
* Şarkılarınız biliniyor da belki isminiz çok bilinmiyor, neden acaba?
Sanırım adıma şarkılarımın önüne geçecek bir promosyon yapmadığım için. Şarkılarım biliniyor, dinleniyor ama bana 'Orhan Hakalmaz' diyen de oluyor. Medya için çok kullanılabilir bir durumum yok, onun için de görüntümün bilinmiyor olması çok normal.
FİZİĞİMİ ÖNE ÇIKARMIYORUM
* Bundan memnun musunuz yoksa şikayetiniz var mı? B
en rahatım ama görsel olarak da öne çıkmamı isteyenler var. "Fiziğin güzel, neden bunu kullanmıyorsun" diye eleştiriler alıyorum. Kliplerimde de çoğunlukla gizlerim kendimi.
* Magazinde hemen hiç yer almıyor olmanıza rağmen en çok konser veren sanatçılardansınız. Popüler olmamanızın mesleğinize bir zararı yok o halde?
Herhalde yok. Çünkü ben sizin de söylediğiniz gibi magazin basınında hiç yer almayıp, en çok konser veren, sahneye çıkan isimlerden biriyim. Anadolu'nun her yerinde konserim olur. Yeri gelir ağaçtan yapılma uyduruk sahnelerde söylerim şarkılarımı ama dinleyicim hep vardır. Allah hiç utandırmadı beni.
* Popülerlikten özellikle mi uzaksınız?
Anti-popüler gibi görünüyorum ama değilim. Sadece, sırf tutsun diye komik şarkı sözleri yazıp, kalitesiz işler yapmıyorum. Doğru bildiğim yoldayım ve hep faydasını gördüm. Popüler müzik yapıyorum ama popüler takılmıyorum. Bu beni yeteri kadar tatmin ediyor. Magazini seviyorum ama ben magazin için bir malzeme değilim. Benim şarkılarımı sevenler tabii ki benim hayatımı, neler yaptığımı da da merak ediyordur ama ben magazine konu olabilecek bir hayat yaşamıyorum.
Uzun vadede kolay patlak vermem ben!
* 'Yasadışı' adı biraz kafa karıştırıcı. Sanki protest bir albüm havası veriyor. Neden bu ismi seçtiniz?
Şarkıda legal-illegal terimleri geçince dinleyene biraz agresif geliyor. Ama bir aşk şarkısı bu. Siyasi içeriği olan bir şarkı değil. Sevdim ismi, dikkat çekici...
* Niye albüm kapağında fotoğrafınız yok?
Gizemi seviyorum. Belki bu benim o içe kapanık çekingen yönümün bir devamı. Kendime reklam yapıp üzerime yük almadım çünkü bu beklentiyi arttırır ve insanı saçmalamaya da götürebilir. Şarkılar sevilsin gerisi önemli değil. O yüzden uzun vadede kolay kolay patlak vermem ben.
* İlk kez mi bir Orhan Gencebay şarkısı seslendirdiniz?
Sahnede söylüyordum ama albüme hiç almamıştım. Hep kendi yazdığım şarkılar bir de Neşet Ertaş türküsü olur. Bu kez Orhan Gencebay'dan 'İki Elin Kanda da Olsa Gel'
* Şarkılarınızı da kendiniz yazıyorsunuz. Yazdığınız şarkılardaki kadar romantik bir adam mısınız?
Beni aşırı duygusal biri zannedebilirler ama son derece gerçekçiyim. Hayatta her şey olabilir, her şeyi normal karşılarım. Sanıyorum insanları bir tek işimle ilgili kırabilirim. Ben işimi çok önemsiyorum. Mesela bahaneleri de hiç sevmem. Kendimizi sevmek ya da sevmemekle ilgili bir şey bu.
* Kendinizi seviyor musunuz?
Seviyorum demeyeyim de kendimden hoşnutum diyeyim.
* Peki sizi seven biri var mı? Bir ilişki yaşıyor musunuz?
Hayır, hayatımda kimse yok ama internette birisi benim gayrı meşru bir çocuğum olduğuna dair bir söylenti yaydı. Uzun süredir bununla uğraşıyorum. Ne evliyim ne de çocuğum var...
( Sabah 27.06.2008 )
ALINTIDIR